Close
Popular
Architecture (67)Conservation (27)design (22)Community (22)Landscape (19)Heritage (18)Teaching (17)Social (17)Interior (16)Historic (15)
Menu
Bluebell View Student Residences, University of Warwick

Bluebell View Student Residences, University of Warwick

Key Facts

Client

University of Warwick

Location

Sir William Lyons Road, Coventry, CV4 7AL

Value

£20m

Completion

August 2011

Four offset ‘X plan’ blocks frame different garden settings.

Project Info

Student flats with shared living spaces at the tip, occupy the prongs of the ‘X plan’ with stair and lift cores at the crossing, all laid out across the plateau defining garden spaces between, the green, the path and the court.The University of Warwick is a special place, it being a settlement in the middle of the countryside. The new residences sit on a sensitive site on the edge of the campus.

the challenge of the project was to add something back to the expansive lawn site, and to do so in the great tradition of the British settlement and university towns.

The project was won as a result of an RIBA organised design competition. The brief was to provide 500 bedrooms, split into 4 blocks, designed and constructed to a BREEAM excellent standard. The design encloses three distinct outside spaces and allows views through the blocks to the countryside beyond.

The University masterplan had been drawn up by MJP Architects and a site next to the Tocil ponds area had been identified. The new buildings have been strategically placed in the landscape so as to enhance the green belt setting and the amenity value of the area for the entire campus community. The spaces between the residential blocks are perceived as being as important as the buildings themselves, and each has its own identity of ‘quad’, ‘avenue’ and ‘green’. Warden’s houses are located at the south of the site and are set in private gardens.

Each residential block has four flats per level, split into two wings, and linked by a glazed link bridge. This allows views through to the landscape beyond. The concept was for these buildings to sit gracefully in the landscape, touching the ground lightly.

The living spaces are at the ends of each of the wings, enjoying the views and good aspect. Study bedrooms are arranged around the edge of the wings, orientated east and west so as not to be affected by glare and solar gain.

Consultants

Project Manager: University of Warwick
Structural Engineer: Arup Scotland
M&E Engineer: Harley Haddow
Landscape Architect: Chris Churchman Landscape Architects
Cost Consultant: Northcroft
CDM Co-ordinator: University of Warwick
Contractor: Kier Construction
Photographer: Martine Hamilton-Knight