Close
Popular
Architecture (77)Conservation (28)Community (25)design (24)Social (20)Landscape (20)Heritage (19)Teaching (17)Interior (16)Historic (15)
Menu
Bute Campus, Mount Stuart Trust

Bute Campus, Mount Stuart Trust

Key Facts

Client

Mount Stuart Trust

Location

Rothesay, Isle of Bute

Value

£3,000,000

Internal Floor Area

940m2

Bute in microcosm

Project Info

The Bute Campus proposal will provide a range of accommodation for visiting academics and students with associated educational space for these groups. The existing street frontage cluster of buildings form a residential education centre. The redevelopment of the backlands provide shared garden space, a modest new build teaching space, and a new build outhouse to accommodate plant room and storage facilities.

The proposed design takes on two distinct forms with a wrapping boundary wall enclosing and defining each space. Each area reflects a unique character of the Isle of Bute. To the right of the separating spine, this is of the stately house and gardens of Mount Stuart which is evidenced through the lavishly decorated and intricately detailed finishes and rich spaces. To the left, a simpler palette of robust materials and restrained decoration following the image of the island town- Rothesay. The campus offers a view of Bute in microcosm.

Heritage & Conservation

Bute campus combines the recently repaired Category A listed Mansion House and B listed 61-67 High Street cottages. Following Page\Park’s extensive fabric repairs of these two significant buildings, the campus project will thread new build teaching facilities within the cluster of existing buildings to create an educational nucleus in the heart of Rothesay.

Places To live

Using the existing cottages and the upper levels of Mansion House, a selection of contemporary and traditional living spaces will be created for the use of visiting academics, with generous communal living and dining spaces which open out onto a landscaped rear garden space.

Briefing & Interiors

Envisaged as Bute in microcosm, the interior character of the campus is imagined as a journey through a series of unique spaces; some reflecting and taking cues from Mount Stuart House. Others paying respect to Rothesay itself. A series of retained features such as the carriage box and oak panelled reading room will be combined with borrowed fragments from Mount Stuart policies to create a rich tapestry of artefacts set within the new campus cluster- a living archive of Mount Stuart’s history.

 

Borrowed Fragments of Mount Stuart
Borrowed Fragments of Mount Stuart

Consultants

Project Manager: Gleeds
Structural Engineer: Woolgar Hunter
M&E Engineer: Hulley & Kirkwood
Fire Engineer: Jeremy Gardner Associates
Landscape Architect: Ian White Associates
Cost Consultant: Gleeds