Close
Popular
Architecture (77)Conservation (28)Community (25)design (24)Social (20)Landscape (20)Heritage (19)Teaching (17)Interior (16)Historic (15)
Menu
University of Stirling, INTO Stirling Building

University of Stirling, INTO Stirling Building

Key Facts

Client

The INTO University of Stirling Partnership

Location

The University of Stirling

Value

£4,000,000

Internal Floor Area

1840m2

A new teaching and social learning hub which transforms an existing University entrance setting

Project Info

The INTO Stirling Building is located within the main University of Stirling campus. The new three storey structure, which contains office and teaching accommodation and a central social learning space, sits to the south of the existing Cottrell block. The geometrical form of the building transforms the existing Cottrell entrance and creates a new, sheltered external space where students, staff and visitors can gather and pass through.

The initial design concept was that the centre would sit as a mass of Stirling rock which was cut and contoured to form a stepped valley, the social heart of the building. This idea also translates into Feng Shui principals, which was an important aspect of the design brief. The building form can be seen as 3 energy components from the Feng Shui Bagua chart;

  • The rock which represents learning and takes the form of the teaching rooms.
  • The sky which represents friendship and takes the form of the open social learning spaces.
  • The water which represents a journey and takes the form of a staircase which flows through the building.

The new building is clear and simple in terms of plan, which makes it area efficient and flexible for any future change of use. The teaching, office spaces and service cores are located to the north of the building and the social spaces are located to the south. The stepped atrium has a range of flexible breakout spaces which can be used throughout the day. All rooms are fully accessible with clear circulation routes between rooms which are easy to navigate.

The building is constructed from a steel structure with exposed timber glulam beams supporting the roof. Externally, the cladding is dark grey granite with large openings for windows and curtain walling. The roof eaves overhang and entrance canopy are clad in a grey standing seem zinc.

City & Land

The INTO building and surrounding landscape form part of a wider University Campus Masterplan. The aspiration for this project was to improve the car park entrance to Cottrell and, in the future, re-locate bus services to a transport hub to the south of the new building. It was important that the new landscape setting around the INTO building accentuated the Cottrell entrance and created an attractive external space which exploited the sheltered southern aspect.

Briefing & Interiors

Page \ Park collaborated with INTO on the interior design for this project. Internally, the main stair and balustrades within the stepped atrium are beautifully crafted in timber. Bright colours and large areas of glazing help to create a light and uplifting environment for students and staff.

Atrium
Atrium
Creative Workspace

In terms of brief, the INTO experience focuses on creating a ‘safe bridge’ for foreign speaking students into a liberal university environment. It looks both to open up the university but also provide a refuge from the intensity of that experience.

Entrance
Entrance

Consultants

Project Manager: Faithful + Gould
Structural Engineer: Woolgar Hunter
M&E Engineer: Atelier 10
Landscape Architect: Ian White Associates
Cost Consultant: Brownriggs
CDM Co-ordinator: Faithful + Gould
Contractor: Morrison Construction