Close
Popular
Architecture (70)Conservation (28)Community (23)design (23)Landscape (20)Heritage (19)Teaching (17)Social (17)Interior (16)Historic (15)
Menu
Loch Lomond & Trossachs National Park Headquarters

Loch Lomond & Trossachs National Park Headquarters

Key Facts

Client

Loch Lomond & the Trossachs National Park Authority

Location

Balloch, Loch Lomond

Internal Floor Area

2400m2

Completion

May 2008

Office Street Sweep

Project Info

The Loch Lomond & The Trossachs National Park Authority Headquarters, in addressing the Balloch village and access roundabout, sweeps visitors in towards the gates to Balloch Country Park.

The resulting sinuous form is engineered in a two-storey ‘green’ Douglas Fir structural frame. Two extruded gable forms sandwich the double height, top-lit internal street giving access to a varied series of open and closed plan office accommodation.

The new building, “Carrochan”, serves as a central headquarters for the first National Park in Scotland. Two large double-height spaces are carved into the volume to provide a social centre and focus for staff and visitors. The building was tailored for the Authority’s 120 staff and is designed around ‘working communities’ rather than the traditional office block.

Creative Workspace

Flexible office space

The Loch Lomond Park Authority HQ not only sets new standards for office design but also affects ways of working, allowing staff to undertake a planned process of change. Page\Park worked closely with interior designers Graven Images to ensure the building was developed around the Authority’s organisational model.

The building was also developed around a strong focus on wellbeing from the outset. In practice this manifests itself in airy, naturally lit spaces throughout. These spaces are naturally ventilated and offer connection out to the landscape through generous windows. Natural materials are also used throughout.

Testimonial

“Carrochan’s attributes from an occupier’s perspective are exceptional. The overall space per person ratio has been very effectively distributed within multifunctional open plan spaces. The office area contains a variety of work environments including touch down, layout, project areas and individual workstations, all strategically located throughout the main work area. Our staff each have very different ways of working and Carrochan effectively provides a plethora of work environments to meet their changing needs throughout their working day. Staff surveys and robust space budget and adjacency modelling at the outset secured this. The staff amenities have been very effectively integrated within the main building through the use of the village street concept and much interaction takes places throughout the building. Six months since moving in we have completely rearranged the team layouts and the building has offered very real and exciting opportunities for different ways of working. Shortly we will be welcoming up to 20 staff from a separate public body to share our open plan office.

Carron Tobin Executive Director the National Park Authority November 2008

Selected Awards

Civic Trust Awards 2010 - Commendation

Roses Design Awards 2009 – Silver Award, Engineering Design Category

Carbon Trust, Low Carbon Building Award 2009

British Council for Offices Award 2009

RIBA GAI Sustainability Award 2009

Consultants

Project Manager: Gardiner & Theobald
Structural Engineer: Buro Happold
M&E Engineer: Buro Happold
Landscape Architect: Ian White Associates
Cost Consultant: Gardiner & Theobald
CDM Co-ordinator: Gardiner & Theobald
Contractor: CBC
Photographer: Renzo Mazzolini