Close
Popular
Architecture (74)Conservation (28)Community (25)design (24)Landscape (20)Heritage (19)Social (18)Teaching (17)Interior (16)Historic (15)
Menu
Maggie’s Centre, Inverness

Maggie’s Centre, Inverness

Key Facts

Client

Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centre

Location

Raigmore Hospital, Old Perth Rd, Inverness

Value

£860,000

Internal Floor Area

225m2

Completion

January 2005

A garden building for those in need of support

Project Info

The Charles Jencks spiralling elipitcal garden hills extend outwards from the prow of the contrasting inverted stepped copper enclosure to the centre comprising a cluster of  meeting and activity spaces opening up with large sliding doors to the shared kitchen and gathering space at its heart.

Maggie’s Highlands Cancer Caring Centre at Raigmore Hospital, Old Perth Road, Inverness is a one and a half storey timber frame building designed by Page\Park Architects to reflect and harmonise with the adjacent landscape designed by the critically acclaimed landscape designer Charles Jencks.

Located on the southern side of Scotland’s fastest growing City, the building provides non-residential support and source of information for anyone from the local or wider Highland’s communities associated or involved in any way with cancer. The brief from the outset clearly stated that the building had to provide a warm and ‘homely’ environment for the users of the Centre, whilst also being an uplifting and stimulating place to be. This recognition of the importance and quality of the environment in which care and support is given is an essential and core principle of the Maggie’s organisation, simply that the environment plays an essential part in the therapy provided at each centre. It is this core principle of the organisations brief that challenges each designer to respond in unique and innovative ways.

 

City & Land

The site identified for Maggies Highlands at Raigmore Hospital was a flat featureless expanse of grass at the front of the hospital. The challenge in developing the site for the Centre was around the creation of a context of its own – making a memorable and special place – containing areas of openness and privacy, journey and destination.

Working with Charles Jencks landscape designer, an approach to designing a landscape and building as a composition evolved, anchored around a unifying theme of mitosis (cell subdivision) as a metaphor for designed form and built expression.

The resulting site masterplan crafted landscape and building to enclose and frame views into and out of the site, to provide differing experiences of open and enclosed space both within and outwith the building, providing a unique and special experience for users and visitors to the centre.

Site Sketch
Site Sketch
Creative Workspace

Central to the ethos of Maggie’s Cancer Care Centres, is the belief and aim that the buildings and environments themselves are a part of the healing and caring process. The spaces are designed to provide a ‘homely’ environment, enabling those using the centre to ‘be themselves’ in a relaxing and uplifting environment. The environment is seen as a central component in the provision of care.

Varieties of spaces are provided – closed intimate safe spaces, spaces that provide opportunities for informal and formal interaction with others, through to spaces with open views to inspiring landscape and areas of recreation.  The building seeks to respond to where people are in their own individual journey – physically, mentally and spiritually.

Testimonial

“This is a magnificent new centre which I have no doubt will be a haven for people affected by cancer.”

Andy Kerr Former Health Minister

Selected Awards

2006 RIAS ‘Andrew Doolan’ Award for Best Scottish Building

RICS Awards 2006 - Winner Regional Award

RIBA Awards 2006 - Scottish Region award winner – Healthcare category

2006 International Architecture Award Awarded by the Chicago Athenaeum

Scottish Design Awards 2006 - Northern Exposure Category

2006 Copper in Architecture Awards 12

GIA Award 2006

Consultants

Structural Engineer: SKM / Anthony Hunt
M&E Engineer: Harley Haddow LLP
Landscape Architect: Gross Max / Charles Jenks
Cost Consultant: Thomas and Adamson
Contractor: Morrison Construction
Timber Frame: Carpenter Oak and Woodland