Close
Popular
Architecture (67)Conservation (27)design (22)Community (22)Landscape (19)Heritage (18)Teaching (17)Social (17)Interior (16)Historic (15)
Menu
Scottish War Blinded, The Linburn Centre, Phase 1

Scottish War Blinded, The Linburn Centre, Phase 1

Key Facts

Client

Scottish War Blinded

Location

Louis Braille Avenue, Wilkieston EH27 8EJ

Value

£2,600,000

Internal Floor Area

800m2

Completion

January 2011

Twisting volume in plan and section. A sinusoidal wave plan with flipping roof alignment framing an enfilade of recreation and activity spaces, arranged to welcome visitors to one side and open out to a canopied garden terrace on the other

Project Info

Page\Park were appointed at the beginning of 2008 to design a new facility for Scottish War Blinded at their inspiring site at Linburn, West Lothian. The 800msq building replaced the charity’s existing 1950’s facility which occupied an adjacent site. The RIAS competition winning scheme took inspiration from a hand-carved Chinese celestial dragon which was housed in the display room of their former facility. This inspiration manifests itself in the sweeping and twisting geometry and the building’s undulating and dynamic zinc roof.

The building offers a non-institutional, comfortable and sociable environment whilst also providing rehabilitation and life skills assistance for servicemen and women suffering from visual impairments. The new facility includes a workshop, art space, training areas, a gym, therapy spaces and admin offices as well as a remembrance room. With the facility now taking in veterans of more recent conflicts, the mixture of activities reflects the changing demographic of users the organisation now supports.

The building harbours a strong focus on internal flow, with a mainly open plan arrangement fed by one circulation spine. The organisation of the building aims to be as simple as possible so that the users can easily form a mental picture of the building, thus allowing straightforward navigation through the building. In addition, bold gestures are made at doorways and changes of direction to further assist building users’ wayfinding.

 

 

Creative Workspace

The project looked to build on experience the practice gained in working with the cancer charity Maggie’s. Their ethos of using design as part of the healing process was taken through in to the design of the Linburn centre and formed a strong part of the conceptual development. A non-institutional feel, ample provision of natural light, natural ventilation and an almost constant connection to the external landscape were key drivers in the development of the architecture.

 

Selected Awards

2011 RIBA award

2011 GIA Award – Healthcare

2011 Andrew Doolan Award Shortlist

2012 RICS – Design & Innovation Award

2012 RICS Scottish Project of the Year

Consultants

Structural Engineer: SKM Anthony Hunt
M&E Engineer: Harley Haddow LLP
Landscape Architect: Ian White Associates
Cost Consultant: NBM
Contractor: WH Brown
Photographer: Andrew Lee
Quantity Surveyor : NBM