Scottish Power Headquarters

After considering a number of sites out with and within the city, ScottishPower Ltd selected a highly prominent location in the heart of Glasgow, to relocate around 1,900 staff from a series of locations. This new setting provides a new, impressive headquarters building for ScottishPower, marking an important entrance to the city centre, whilst sensitively acknowledging the varying scales of the neighbouring buildings.

The fourteen storey building, designed to allow for multiple occupations, occupies the site to its maximum capacity, and provides the most efficient plan form possible whilst maximising the potential for future flexibility. A simple diagram of two linear east/west office blocks of different floorplate heights was devised, with a top lit glazed atrium access and service cores arranged between them.

The solution results in a highly efficient office floorplate, uninterrupted through careful integration of structure and services into the facade and the cores. The expression of services and structure in the facade is reinforced by their solid quality, creating vertical piers that drop to the ground. A double height arcade is formed, providing an elegant interface with the street and a good setting for the entrance to the building as well as a sheltered approach for staff and pedestrians.

  • Dusk shot from St. Vincent Street

  • View looking East from St. Vincent Street

  • Reception

  • Atrium

  • Lecture Theatre

  • Lecture Theatre

  • View from Elmbank Street
  • Arcade at street level

  • View from North Street

  • Gymnasium

  • View looking West from St. Vincent Street