Glasgow Cathedral Precinct

The 1985 Cathedral Competition, won in collaboration with artist Jack Sloan, explored the creation of an artistic campus framed by a new setting created for the Cathedral with its backdrop of the Necropolis and built echo running behind the Provands Lordship and Barony Church.

Within Jack Sloan's depiction of a religious garden, two routes were defined to the Cathedral, firstly on axis to the west front, and secondly, following the approximate historical line of approach on a diagonal route from the south east.

Subsequent development inserted buildings between these axial routes, in part, an attempt to disguise the hugely disparate scale of the Royal Infirmary in relation to the Cathedral frontage.

The axial route developed with Ian White Associates extended the cathedral column rhythm from inside to outside in the form of tree lined avenue. Perspective effects explored sloping the paving surface down to the Cathedral in one sweep and exploiting the 2.5 degree offset of the Royal Infirmary façade to emphasise the perspective. Relocation of the statues defines the public space and in the tree grove the memorial to the former Bishops Palace is located. The statue of David Livingstone forms an anchor positioned on the Cathedral axis.

The diagonal approach, now called Processional Route is a simple ascending plane with wall to wall paving and offset approaches to the Necropolis Gates.

Originally the Cathedral Visitor Centre, now the St Mungo’s museum, the focal point building of the square dividing axial and Processional Route by Ian Begg with the Musem of Religion interior by P\P. Housing to east for Milnbank Housing Association by P\P.