Pentad, Edinburgh

Working with EDI, this site of distribution warehousing has been reconceptualised as a new business quarter with retail support. The complex as a whole seeks to address the issue of placelessness of these peripheral business estates by creating a form which is both focal point building and a landscape setting.

In attempting to resolve car parking pedestrian conflicts, the office blocks radiate out from a 2 storey office and retail pavilion facing the main road through gardens towards a car parking block addressing the railway line.

The office blocks are seen in the round and are formed with four faces, a collonade lined with timber vertical framed windows and coloured panels, a garden face of horizontally striped, tonely varying coloured render bands and extruded window surrounds, a gable engaging with the central courtyard space, and an end solution to the peripheral road and parking.